Pantone, wat is dat eigenlijk?

 

Naast CMYK kleuren worden er ook Pantone kleuren gebruikt voor drukwerk. Met name bij huisstijldrukwerk is dit het geval. Maar waarom?

Wat is Pantone?

Pantone of ook wel PMS (Pantone Matching System) kleuren genoemd is een kleurcodering van een universeel kleursysteem met gemengde kleuren. Iedere kleur heeft een uniek nummer met de daarbij behorende specificaties. Wereldwijd kan men aan de hand van deze code opzoeken welke kleur bedoeld wordt. Hierdoor krijg je bij drukwerk altijd dezelfde kleur en vormt je drukwerk een mooi geheel. Bij CMYK worden er 4 kleuren (Cyaan, Magenta, Yellow en Black) over elkaar heen gedrukt en mengen de kleuren zich dus achteraf. Wijk je iets af van de percentages of de drukker gebruikt een iets andere instelling en er ontstaat een net iets andere kleur.

Wanneer gebruik je PMS kleuren?

Omdat je bij PMS kleuren altijd zeker bent van het resultaat is het raadzaam om bijvoorbeeld je huisstijldrukwerk te laten drukken in Pantone kleuren. Je briefpapier, je visitekaartje, je enveloppen alles ziet er hetzelfde uit. Wel zo mooi als je het allemaal naast elkaar ziet!

De voordelen

  • Mooie en diepe verzadigde kleuren
  • Het resultaat altijd en overal hetzelfde
  • Je huisstijl vormt een mooi geheel

DELEN

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ontvang gratis mijn ‘build your brand’ werkboek

Een leuke link naar feedback die je wel eens krijgt an grafisch vormgever:

eerdere blogs